Boeterente bij rentemiddeling fiscaal aftrekbaar

Bepaalde banken bieden rentemiddeling aan om hun klanten de mogelijkheid te bieden om te profiteren van de lage hypotheekrente. Bij rentemiddeling wordt de lopende rentevastperiode afgebroken en gaat er een nieuwe rentevastperiode gelden. Daarvoor brengen banken in de meeste gevallen een bedrag aan boeterente in rekening. Rentemiddeling houdt in dat men de boeterente feitelijk kan uitsmeren over de nieuwe rentevastperiode.

De opslag op de reguliere rente bestaat veelal uit twee elementen: de opslag voor de fiscaal aftrekbare boeterente en de opslagen voor overig risico's, zoals een vergoeding voor het risico van voortijdig aflossen van de eigenwoningschuld bij verkoop van de woning.

Banken zijn niet voldoende in staat om de reguliere rente, de opslag voor boeterente en de opslagen voor overige risico's afzonderlijk te renseigneren. Daarnaast geldt dat bij leningen waarvoor de fiscale aflossingseis geldt, rentemiddeling ertoe leidt dat de lening niet voldoet aan deze eis.

Staatssecretaris Wiebes heeft dit opgelost door goed te keuren dat boeterente, al dan niet in het kader van rentemiddeling, niet wordt aangemerkt als " kosten van geldleningen" maar als "rente van schulden". Boeterente is dan aftrekbaar in box 1 als rente van de eigenwoningschuld. Ook voor de beoordeling van de fiscale aflossingseis wordt boeterente als rente aangemerkt.

Berichtenarchief

kolom_bottom