In de praktijk: boeteclausule
Door: Erik van Woudenberg

Eén van onze cliënten meldde zich voor advies op ons kantoor. Er was iets vreemds aan de hand, vond hij. Bij de koop van zijn nieuwe woning had hij voor zijn oude woning een overbruggingslening van 5 jaar afgesloten. Dit was onderdeel van de financiering van de nieuwe woning. De lening was afgesloten onder gebruikelijke bancaire voorwaarden. To zover was er geen probleem.

Boeteclausule

De problemen kwamen toen de oude woning verkocht werd. Cliënt moest vervolgens een boete over de overbruggingslening betalen van ongeveer € 12.000,- Daar had hij nooit op gerekend!

Wat is er aan de hand

Toen deze cliënt bij me op kantoor verscheen, heb ik eerst uitgezocht waarom de boete werd toegepast en waarom die zo hoog was.

  • Het verschijnsel "boeterente" werd in dit geval bepaald in de "kleine lettertjes" van de bank. Daar stond dat een boete kan worden berekend als de marktrente aanmerkelijk gewijzigd is. Door de sterk gewijzigde marktsituatie was deze clausule opeens van toepassing gebleken.
  • Maar het echte probleem zat 'm in de toepassing van de formule van de boeteberekening. Eén van de variabelen in de formule staat voor de 'vigerende marktrente'. De bank hanteerde daarbij een waarde die nogal erg in haar voordeel uitpakte.

Meedenken met de cliënt

De schijnbare willekeur van de bank in deze, had voor mijn gevoel niets met 'financiële dienstverlening' en 'redelijke risico's' te maken. Ik heb daarom diverse telefoontjes naar de bank van deze cliënt gepleegd. Daarin wilde ik bespreekbaar maken hoe onredelijk zij deze boeteclausule toepassen. Maar de verantwoordelijke manager was niet van plan om er iets in te wijzigen.

Actie!

Voor mij kon dat niet, een ongeoorloofde toepassing van een berekening in het nadeel van cliënt, schande! Daarop heb ik direct contact gezocht met het hoofdvestiging van deze bank. Na een kort, maar hevig gesprek aldaar kwam ik uiteindelijk terug met de toezegging dat de boete voor cliënt met € 8.000,- verminderd zou worden.

Resultaat

En mijn cliënt? Die kon het eerst niet geloven, maar hij voelde zich de koning te rijk. En voor mij? Een heerlijk resultaat. Een bank, en dan nog wel de hoofdvestiging, het lijkt een onneembare vesting, maar gelukkig zegeviert ook hier gerechtigheid en gewoon m'n gezonde verstand.

Erik van Woudenberg
Rouwhorst & Maertzdorff